Andelsjordbruket Rikkenstorp ek. för.

Andelarna för i år är fullbokade.
Är du intresserad och vill stå i kö för ev. lediga andelar, bli stödmedlem och mejla till Maria

Om du vill hänga med oss ändå utan att ha en grönsaksandel är du också välkommen att bli stödmedlem i föreningen :-), läs mer och anmäl dig här

Mejla oss på gården om du undrar över något om odlingarna.
Undrar du hur det är att vara medlem? Mejla Karin, Britt-Marie eller Sakari

Andel 29 juni

Smaka nyskördade Finnmarkens sockerärter, lila kålrabbis och Bjursås krispiga och söta kålrot. Bli del av ett trevligt gäng som tillsammans möjliggör lokal, gemensam grönsaksodling! Kom med du också!

Vad är andelsjordbruk?
Andelsjordbruk, eller CSA (Community Supported Agriculture) är ett direkt samarbete mellan producent och konsument. Utan mellanhänder och med en djupare mening än den rent kommersiella. Man delar på risken—blir det ett bra år får du som medlem mer grönsaker, blir det ett sämre år kan det bli lite mindre. Det är inte en vanlig prenumeration på grönsaker utan du blir medlem i andelsjordbruket, som är en ekonomisk förening, och tillsammans har vi arbetsdagar, knytkalas och skördefest!
Träffa andra medlemmar, var med och odla din egen mat, lär känna gården och följ säsongens händelser tillsammans med oss andra i andelsjordbruket.

Varför andelsjordbruk?
Dagens industrijordbruk utarmar jordarna och missgynnar bönderna, småskaliga kretsloppsjordbruk bygger upp och stärker dem! Du får näringsrik, färsk, giftfri, lokal och säsongsbetonad mat samtidigt som du stöder den lokala ekonomin och hjälper till att hålla landskapet öppet och levande.

Det handlar om relationsmat—känn din bonde och få en praktisk insikt i hur din mat produceras!
Medlemmarna ansvarar för skörd och distribution av grönsakerna. Vi hjälps åt tillsammans, alla kan göra något, allt från praktiskt arbete i landet till att bidra med fika eller dela recept och tips med de andra i gruppen.
Lär dig mer om hur maten produceras med dess utmaningar och möjligheter.

Andel 27 juli

Vad är en andel?
En andel är grönsaker avsedda att räcka en vecka för
1-2 personer. Den kan innehålla lite mindre ibland, främst i början då inte så mycket är skördemoget, men mer framåt hösten då massor av goda grönsaker står klara i landet. Vi har också ett växthus där vi främst odlar tomat och gurka.
Vi odlar gärna äldre och lokala sorter som är extra näringsrika och anpassade till vårt klimat, dessa är viktiga att bevara. Du kommer att få både grönsaker du känner väl och nya bekantskaper att upptäcka, recept och tips delar vi med varandra!

Andel 31 augusti

Hur funkar det?
Du får en andel grönsaker varje vecka, denna säsong satsar vi på att utöka odlingarna till leverans året runt! Första leveransen blir i slutet av maj och sen hoppas vi kunna fortsätta över vintern med lagrade rotsaker tills vårbruket drar igång igen nästa år.
Du kan välja mellan att hämta vid Byggnadsvårdsbutiken i Ludvika eller Disponentparken i Grängesberg, du kan också välja att komma ut till gården.

Som andelsmedlem har du förtur på gårdens produkter och aktiviteter. Det finns också en grupp på Facebook för alla medlemmar, där vi delar recept, samordnar oss, styr upp träffar m.m.

Andel 21 september

Vad kostar det?
Vi använder solidarisk prissättning för att möjliggöra för så många som möjligt att kunna vara med. En andel kostar mellan 500-1500 kr per månad, du väljer själv din nivå beroende på ekonomiskt situation. Utgångspriset är 1000 kr/mån, vilket behövs i genomsnitt för att vi ska nå budget och täcka kostnaderna (jmf ca 115 kr/person/vecka om ni är två som delar på en andel)
Du blir del av en trevlig grupp som tillsammans tar ansvar för att det finns lokala grönsaker till er!
Dela gärna med en granne eller vän om du vill ha lite mindre grönsaker eller bara varannan vecka.


Vill du vara med och stödja andelsjordbruket men inte ha en grönsaksandel, då kan du bli stödmedlem! Läs mer och anmäl dig här


Andel 9 november

Kommentarer från medlemmarna:

”Tack för ett fantastiskt roligt år. Våran lille son har tyckt det varit en rolig grej att hämta grönsaker varje vecka. Lekte väldigt mycket med råvarorna. Väldigt nyttigt och lärorikt för honom att i framtiden kunna vara med och hjälpa till på gården.”

”Bra och nyttigt att lära sig använda nya grönsaker som ex majrova.”

”En bra mix och lite skoj att se vad man skulle få varje vecka. Det blir lite mer kreativt i köket då 🙂 ”

”Tack för denna fantastiska säsongen och att ni gör det här. Bra med gemensam fika efter skörden.”


Mer info – lär dig mer om andelsjordbruk!

Filmklipp om andelsjordbruk (CSA):  Be part of CSA!

Nybrukarnas podd om andelsjordbruk